Prijs van de Gelijkheid

We kennen ze allemaal. Mensen die tegen de stroom in durven varen. Mensen die hun kont opheffen en iets wezenlijks veranderen in de samenleving, in hun buurt of in het publieke debat. Mensen die voor dialoog kiezen, en niet voor het grote gelijk. Mensen die maatschappelijke pijnpunten durven duiden, maar weigeren om in cynisme te vervallen. Mensen die verbinden. 

Curieus zet enkele van deze mensen in het licht met de Prijs van de Gelijkheid. 


Op het Festival voor de Gelijkheid gooien we al dansend hokjes overboord, en zoeken we positieve alternatieven voor wat scheef zit in deze samenleving. Maar we vinden het belangrijk niet enkel te praten over gelijkheid. We willen ook zachte zielen die een felle strijd voor meer solidariteit en gelijkheid voeren, in de kijker zetten. Veel meer dan een bekroning is het een aanvuring van hun engagement.


Laureaten Prijs van de Gelijkheid

Reinhilde Decleir (2015)

"Een applaus doet mensen glanzen."

Reinhilde is actrice en bezieler van Tutti Fratelli. Bij de uitreiking kreeg ze een kunstwerk van GAL. 


- Ish Ait Hamou (2016)

"Praat met elkaar en leer zoveel je kan."

Ish is choreograaf en schrijver. Bij de uitreiking kreeg hij een kunstwerk van Philip de Aguirre. 


- Mohamed El Bachiri (2017)

"Ik had echt het gevoel dat ik kon verbinden. Het was alsof ik Kerstmis vierde met vijf miljoen mensen."

Mohamed riep op tot een jihad van liefde, nadat hij zijn geliefde Loubna verloor bij de aanslagen van 22 maart. Bij de uitreiking kreeg hij een kunstwerk van Sabien Clement. 


- Palestinian Circus School (2018)

"De glunderende kinderen en ouders, daar doen we het voor."

De Palestinian Circus School werd in 2006 uit de grond gestampt door Jessika Devlieghere en haar echtgenoot Shadi Zmorrod om het creatieve potentieel van Palestijnse jongeren aan te vuren. Bij de uitreiking kregen de spelers en initiatiefnemers een kunstwerk van Sassafras De Bruyn. 


- Saskia Van Nieuwenhove (2019)

"Nog te veel kwetsbare jongeren vallen uit de boot."

Journaliste Saskia biedt met haar vzw Ne(s)t biedt ze een gezinsvervangende thuis aan slachtoffers van mensenhandel en tienerpooiers. Bij de uitreiking kreeg ze een kunstwerk van Charlotte Peys.