BelBos

Wereldwijd wordt slechts 1 procent van alle gsm’s gerecycleerd, terwijl deze barstensvol kostbare metalen zitten. Uit 1 ton gsm's kan je 340 gram goud halen, uit 1 ton gouderts slechts 5 gram puur goud. Tijd om tot actie over te gaan, dacht Curieus. En dus zetten we in 2013 de grote middelen in om zo veel mogelijk gsm’s in het correcte afvalcircuit te brengen. Onze vrijwilligers, in alle uithoeken van het land, gingen actief op pad om een arsenaal aan prehistorische gsm’s uit de Vlaamse woonkamers te halen.

En de opbrengst? Die investeerden we in een bos. Eén gsm voor één boom. Na twee edities van BelBos haalden we met onze actie 18.000 oude gsm’s op, waarmee we 18 000 bomen konden planten (dat zijn 18 voetbalvelden). Op die manier zagen frisgroene BelBossen in Oostende, Kortrijk, Ieper, Wachtebeke, Herent, Merelbeke, Herent, Kasterlee, Dilsen-Stokkem, Westmalle … ondertussen het levenslicht. In 2019 breien we een vervolg aan de actie, alvast in West-Vlaanderen en Brussel. Daardoor staat de teller ondertussen op 20.000 gsm's. 


Waarom is het zo belangrijk om oude gsm’s in te zamelen?

Allereerst is het elektronisch afval, en dat mag je letterlijk nemen. Een gsm bevat talloze gevaarlijke afvalstoffen. Het cadmium uit de batterij kan tot 600.000 liter water vergiftigen. Kwik uit het scherm tast de hersenen en het zenuwstelsel aan. Lood uit de solderingen tast het immuunsysteem aan. En dat is niet alles. Vlamvertragers zijn kankerverwekkend, beryllium veroorzaakt longproblemen en PVC geeft bij verbranding dioxines vrij.

Ten tweede is klassieke mijnbouw oneindig veel schadelijker voor mens en milieu dan urban mining (herwinnen van grondstoffen uit bestaande producten). De beschikbaarheid van onze grondstoffen is eindig, en bovendien gaat klassieke ontginning vaak gepaard het verwoesten van ecosystemen (door erosie en gebruik van chemicaliën). Uit 1 ton gsm's kan je 340 gram goud halen, uit 1 ton gouderts slechts 5 gram puur goud. Bovendien krijg je er zomaar 15 ton giftig afval en 50 ton CO2 als toetje bij. En heb je 30.000 liter water nodig voor de klassieke ontginning.

En ten derde zijn de metalen uit onze gsm’s niet zelden conflictgrondstoffen. Metalen waarover smerige oorlogen gevoerd worden dus. De handel in coltan is het bekendste voorbeeld (als spil in de rebellenoorlog in Kivu, waarbij al 5 miljoen slachtoffers vielen). Bovendien ontginnen kinderen het radioactieve mineraal in de open-coltan mijnen in Kivu, met blote handen.

We zijn dan ook heel blij dat we met Curieus ons steentje konden bijdragen. En 18.000 mensen overtuigen om hun afgedankte gsm die ze achteloos hun kast lieten liggen, in te ruilen voor een boom. Hou ons in de gaten voor meer nieuws over editie 2019!

Contacteer gerust Curieus om de precieze locatie van het BelBos in jouw buurt.