Wind in de haren

  • 12/03/2018

Wanneer ouderen moeilijk te been zijn, stopt hun leefwereld vaak letterlijk aan de muren van het woonzorgcentrum. Hoe minder mobiel ze worden, hoe kleiner hun leefwereld wordt. Curieusvrijwilligers over het hele land smeren daarom hun kuiten in en springen in 2018 op de fiets. Of beter: op de riksja. Met Fietsen zonder Leeftijd vervoeren ze vanaf dit voorjaar minder mobiele ouderen in verschillende gemeenten, van Bredene tot Gingelom, van Zoutleeuw tot Ieper, van Bredene tot Sint-Truiden ...

Ouderen die vroeger vaak fietsten, missen de buitenlucht en het sociale contact dat erbij komt kijken. De fiets is op die manier meer dan een simpel vervoersmiddel van punt A naar B. Het is ook een sociaal middel. Fietsen zonder Leeftijd geeft thuiszittende senioren de kans een gezellig praatje te maken met de jongere Curieusvrijwilliger die hen vervoert, en bij thuiskomst mooie verhalen delen over al wat ze zagen, hoorden, voelden … tijdens dat riksja-ritje doorheen het dorp. Op die manier slaat Curieus de brug tussen oudere en jongere generaties. En helpt het die leefwereld opnieuw een tikkeltje groter te maken. Niet door virtuele contacten op sociale media, maar door écht contact in de tastbare wereld.

Even een frisse neus halen, de wind door de permanente of nog weinige haren voelen, zien hoe een dorp leeft en continu verandert, zwaaien naar vroegere kennissen in de straat, kinderen op weg naar school of vuilnisophalers die hun ronde afwerken … dankzij Fietsen zonder Leeftijd is het ook voor minder mobiele mensen mogelijk. De fietsritjes kunnen behalve een mooi ontspannend tochtje ook een praktisch doel dienen; Even een ommetje langs de lokale bloemenwinkel voor een boeketje kleur in de rusthuiskamer, of een taartje bij de bakker om de verzorgers in het woonzorgcentrum te verrassen … Op die manier komen senioren die zelf minder goed te been zijn, opnieuw op plaatsen in hun dorp waar veel sociaal contact is.

De actie kadert in het grotere Curieusproject Droom Je Buurt en in het project ‘Fietsen zonder leeftijd’ van Mobiel21. Met onze actie hoopt Curieus ook lokale besturen (of OCMW’s) te overtuigen te investeren in één of meerdere riksja’s, om zo nog meer bruggen te slaan tussen generaties.

(foto hierboven: Nederlands Kampioenschap Tegenwindfietsen 2014)

Ben je actief in een lokale Curieusgroep en heb je zin om ook in jouw gemeente de schouders te zetten onder Fietsen zonder leeftijd? Neem contact met Marijke van Curieus, dan bekijken we graag wat mogelijk is.