Weg met de clichés!

  • 27/02/2018

Vrouwen kunnen niet parkeren en mannen niet multitasken. Vooroordelen over mannen van Mars en vrouwen van Venus zijn hardnekkig. Hoog tijd om de hokjes af te breken, vinden de stad Mortsel, zij-kant en Curieus. Samen met comédienne Veerle Malschaert organiseren we op internationale vrouwendag de one woman comedy show ‘Weg met de clichés!’

8 maart is internationale vrouwendag. De dag waarop vrouwenrechten wereldwijd extra aandacht krijgen. En dat is geen toeval. Op 8 maart 1908 vond in New York de eerste vrouwenstaking plaats. De textielarbeidsters protesteerden tegen hun slechte arbeidsomstandigheden met de poëtische woorden: “Wij willen brood én rozen”. Enkele jaren later, op 8 maart 1917, kwamen ook de textielarbeidsters in Sint-Petersburg massaal in opstand tegen de verschrikkingen van de oorlog en het voedseltekort. Hun stakingen en demonstraties liepen uit op een algemene werkstaking en werden later hét symbool voor de strijd voor gelijkwaardigheid van vrouwen en mannen.

Een strijd die – gelukkig maar – vruchten heeft afgeworpen, maar die nog lang niet gestreden is. Dat bewijzen vandaag de #MeToo beweging, de hardnekkige loonkloof en het nieuwe feminisme waar vrouwen (en ook mannen) achter staan.

Meer dan een eeuw na de protesten van de textielarbeidsters staan we dus stil bij de discriminaties waarmee vrouwen nog steeds te maken krijgen, maar kijken we ook hoopvol naar de toekomst. En omdat op onze feestdag wel eens gelachen mag worden, organiseren zij-kant,  de stad Mortsel en Curieus een comedy show over de oude clichés over vrouwen en mannen die vandaag nog altijd stand houden. Samen met comédienne Veerle Malschaert maken we korte metten met de genderstereotiepe hokjes en seksistische vooroordelen.

Heb je zin om je lachspieren nog eens te trainen? Wees er dan zeker bij! Alle vrouwen krijgen een attentie, alle mannen gaan naar huis met een glimlach…

Praktisch

Wanneer? Donderdag 8 maart om 20.15 uur

Waar? Mark Liebrecht Schouwburg, Heilig-Kruisstraat 16, Mortsel

Inkomprijs? 5 euro

Reservatie? Stadsonthaal – 03 444 17 17 – onthaal@mortsel.be

Info? www.ccmortsel.be