Thomas Rau komt naar De Roma: 'Koop geen lampen, maar licht.'

  • 06/11/2017

Op woensdag 13 december nodigen we ondernemer, architect, innovator, inspirator en visionair Thomas Rau uit in de Antwerpse Roma. Zijn motto is ‘guided by the future’. Hij laat zich in al zijn handelen leiden door wat er in de toekomst nodig is en niet door wat op dit moment haalbaar is.


Van bezit naar prestatie, geen lampen maar licht, kortom, van eigendom naar eigenslim

Anders gaan consumeren, maar hoe? Het is een belangrijk vraagstuk in een tijd waarin consumeren herleid werd van ‘net nieuw’ tot ‘net niet stuk’. Thomas Rau kiest voor een nieuw economisch model waarin enkel prestaties tellen, en geen eigendom meer bestaat. 

Hij stond aan de wieg van het concept Pay per Lux, waarbij geen lampen meer worden verkocht maar verlichting als dienst wordt aangeboden. Met een witgoedfabrikant en een woningcorporatie biedt hij de meest energiezuinige wasmachines en koelkasten op prestatiebasis aan sociale huurders aan. Hij refereert hiervoor naar de luchtvaart, waar passagiers enkel betalen voor de vlucht en geen eigenaar worden van een vliegtuig. We evolueren van verbruikers naar gebruikers. We kopen dan geen lampen meer, enkel nog lichturen. We kopen geen wasmachines, maar betalen enkel wasbeurten. De producent blijft eigenaar en leent zijn producten / grondstoffen tijdelijk uit aan de gebruiker. Hiermee stelt Rau het Turntoo-principe voor als een alternatief voor cradle-to-cradle.

Bij zijn woorden voegt hij ook daden. Met zijn architectenbureau RAU heeft hij diverse innovaties en nieuwe standaarden opgezet op het gebied van CO2-neutraal, energieneutraal en energiepositief bouwen en recentelijk ook voor de circulaire architectuur.

Na de lezing van Thomas Rau volgt een gesprek met Christl' Joris (Etap Lighting) & Peter Garre (BoPro). Gastvrouw van de avond is Lien Van de Kelder.

Tickets: https://deroma-rataplan.ticket...