Schrijf je nu in voor Tapas 2020

  • 06/01/2020

TAPAS, de ontmoetingsdag voor de Curieusvrijwilliger, vindt dit jaar plaats in Museum Dr Guislain (Gent) en dit op zaterdag 7 maart 2020 vanaf 11 uur. 

Op het menu: ideeënmarkt, workshops, inspirerende sprekers, museumbezoek, Moeilijke dingen makkelijk uitgelegd, ontmoeting, eten en muziek! 

Schrijf je hier in!

  • WORKSHOPS

Brainstorm Geniaal Lokaal door N.O.N.K.E.L.

De nonkels brainstormen samen met jullie over lokale ideeën. Vergeet alle brainstormmethodes die je al hebt toegepast: we gaan de creatieve toer op! De opbouw gebeurt vanuit drie invalshoeken: co- creatief proces, groepsdynamiek en sociaal artistiek. Samen werken we aan een krachtig, fris en duurzaam resultaat. Alstublieft!

Pop up museum met je erfgoed door Huis van Alijn

Els Veraverbeke, conservator van het Gentse museum Huis van Alijn, leert ons tips en tricks voor een leuke en betaalbare pop-up erfgoedexpo. Het Huis van Alijn, het museum voor het dagelijks leven, heeft heel wat ervaring in creatieve opstellingen van erfgoed. Deze workshop is voor iedereen die graag wat kneepjes van het expovak wil leren. Heb je al ideetjes? Zeker meenemen! Uitwisseling van ideeën leidt meestal tot nieuwe ideeën!

Bouw mee aan het programma van Festival van de Gelijkheid

Het Festival van de Gelijkheid is het jaarlijkse Curieushoogtepunt. Het Festival zet gelijkheid in alle vormen en thema’s in de kijker: debat, literatuur, expo, muziek, performance, dans, documentaire, urban art, boekenruil, poetry slam … en een vurig feest. Wil jij graag meebouwen aan het programma? Heb je goede ideeën of wil je mee input geven via een brainstorm? Wat kon er volgens jou beter of anders? Is er iets wat je zelf in handen wil nemen of hou je het liever bij een éénmalige brainstorm? Kan allemaal tijdens deze workshop.

Workshop storytelling met Warda El Kaddouri

Warda legt je uit wat storytelling precies is. Waarom het belangrijk en wat is de structuur van een goed verhaal. Daarna gaan we zelf aan de slag met verhalen bedenken, vertellen en presenteren.

  • INSPIRERENDE SPREKER Christophe Busch – Over polarisatie

Het maatschappelijk debat wordt de laatste jaren sterk gepolariseerd, harder en meer zwart-wit. Mensen worden in hokjes gestoken en tegen elkaar opgezet. De nuance en luisterbereidheid zijn vaak zoek. Polarisering zorgt voor vereenzaming, angst voor wat en wie anders is. 

Christophe Busch analyseert het fenomeen van polarisatie. Wat ligt er aan de basis waardoor groepen mensen lijnrecht tegenover elkaar komen te staan? Busch licht aan de hand van historische casussen toe welke invloed mechanismen zoals groepsdynamiek en gehoorzaamheid hebben welke gedragsrollen we kunnen identificeren. Afsluiten doet hij met het aanreiken van handvaten om negatieve vormen van polarisatie te counteren. 

Christophe Busch is voormalig directeur Kazerne Dossin, oprichter en voorzitter van Centrum voor Holocaust en Genocide Educatie en expert dadergedrag bij collectief geweld. 

  • MOEILIJKE DINGEN MAKKELIJK UITGELEGD

Om bureaucratie terug te kunnen dringen, om procedures menselijker te maken, om je politiek te kunnen engageren en om te kunnen bepalen in hoeverre technologische ontwikkelingen wenselijk zijn, is het belangrijk om te begrijpen Hoe Dingen Werken. Daarom organiseren we Moeilijke Dingen Makkelijk Uitgelegd. Tijdens een sessie MDMU geven we het woord aan een aantal experten die weten wat wij niet weten, vragen beantwoorden die zelfs te moeilijk zijn om aan Google te stellen. Kennis is macht, en na deze explainersessies ga je gegarandeerd slimmer naar huis. Selma Franssen is onze leergierige moderator van dienst. 

  • MUSEUMBEZOEK

Het museum in het oudste krankzinnigengesticht van België uit 1857: een aanrader! Het was de visionaire Gentse arts Guislain die als één van de allereersten geesteszieken als patiënten zag, met recht op een menswaardige behandeling. De schaamte over de manier waarop we in het verleden zijn omgegaan met psychiatrische patiënten vormde in 1986 de kiem van het museum Dr. Guislain in Gent. Het museum doorbreekt de vele vooroordelen die nog steeds definiëren wat ‘abnormaal’ en ‘normaal’ is. Hier vind je de permanente collectie, die de geschiedenis van de psychiatrie belicht, en een internationale collectie outsiderkunst of art brut. Ook de tijdelijke tentoonstellingen zijn altijd weer top.

Dus…

TAPAS 2020 - zaterdag 7 maart 2020
Museum Dr Guislain, Gent

11:00 – 11:30 ontvangst met welkomstwoord
11:30 – 13:00 workshops
13:00 – 14:00 lunch
14:00 – 15:30 Christophe Busch – Over polarisatie
15:30 – 17:00 museumbezoek
15:30 – 17:00 Moeilijke dingen makkelijk uitgelegd

Doorlopend: ideeënmarkt, watertap, ontmoeting, Q&A…

Een programma om naar uit te kijken, niet? Noteer het in je agenda, hang het aan je koelkast, maak een knoop in je zakdoek, ... maar schrijf je vooral snel in via het inschrijfformulier en wees al zeker van jouw plaatsje tijdens deze inspiratievolle dag! Meer info? Marijke. vertommen@curieus.be