Op 18 mei zien we het groots!

  • 20/02/2019

100 in 1 Day 

- THE NEXT BIG THING IS A LOT OF SMALL THINGS-

Op 18 mei zien we het groots, maar dan ook echt GROOTS!
Curieus wil zoveel minstens 100 zotte, duurzame, grappige, solidaire, verbindende,...
kortom fijne geniaal lokale acties op 1 dag realiseren. 
Dusss… 
Ga voor je eigen geniaal lokale actie in jouw buurt of stad, mét jouw buurt!

Wij voorzien een menu met enkele pareltjes van activiteiten waarbij
wij jullie met veel plezier ondersteunen, maar hey! 
Niets houdt jou tegen om zelf een geniale lokale actie te verzinnen
en daar de hele wereld voor op te trommelen. 

100 in 1 day - Menu du jour

  • STAPJE NAAR LINKS

Is het niet gek dat veel mensen hun buren nog nooit hebben ontmoet? Wat houdt ons tegen? Waarom bouwen we zo’n hoge muren op? Curieus biedt jou een manier om diezelfde muren weer af te breken met #StapjeNaarLinks. Organiseer op 18 mei een grote actie waarbij zoveel mogelijk mensen uit de buurt gaan aankloppen bij hun linkerbuur. Weet je niet goed waarmee het gesprek te beginnen? Je kan altijd onze Samen(k)leef-stickertjes gebruiken als gespreksstarter. De ontmoeting moet echter niet aan de voordeur blijven, organiseer een buurtdrink en maak er een fijn buurtfeest van. Hopelijk is met deze actie de trend gezet en gaat de linkerbuur ook een keer zijn linkerbuur opzoeken.

Ooh.. en vergeet niet een fotoreportage te maken van alle ontmoetingen en zet het op instagram onder #StapjeNaarLinks

Wij voorzien onze samen(k)leef-stickers, zorgen jullie voor zoveel mogelijk enthousiastelingen die graag eens hun linkerbuur willen ontmoeten?

  • GEVELPOËZIE

Niets zo leuk en als hier en daar een leuk gedicht in je straat. Gevelpoezië zorg voor een gevoel van instant verwondering en verzachting in je buurt. 
Wil jij ook graag op 18 mei een streepje poëzie naar je straat halen? Dat kan! 
Zo kun je een grote poëzie-actie organiseren en samen met je buren de mooiste gedichten, liedjes of quotes met krijtstift op jouw raam en gevel en dat van je buren schrijven. 

Wij voorzien krijtstiften en stoepkrijt, zorgen jullie voor de leuke buren met mooie ramen?

  • STOEPONTBIJT

Nodig je buren uit op het gezelligste stoepontbijt van het jaar. Palm een openbare plek in je wijk in om elkaar te ontmoeten en samen te genieten van lekker eten. Roep je stadsgenoten op om zijn eigen eten mee te brengen, als organisator kan je drank (en eventueel zelfgemaakte dessertjes, slaatjes, broodjes,...) voorzien tegen democratische prijzen. Hopelijk lukt het jou om op deze manier andere buren te engageren om op hun beurt ook een stoepontbijt te organiseren.

Decoratietips en materiaal zijn bij ons verkrijgbaar. 

  • GROENSELSTROATE

Stadstuintjes, biopluktuintjes, verticale tuintjes … schieten als paddenstoelen uit de grond. Mensen gooien zich vol enthousiasme op een moestuintje in hun eigen hof, op het balkon of op hun koer. Heel fijn, al die individuele initiatieven. Maar misschien is het nog fijner om als wijk/straat hier jouw de schouders te zetten en een Groenselstroate te creëren? Organiseer op 18 mei de plantdag en engageer je buren om voor hun deur ook een fruit of groenten te planten. Je straat of buurt krijgt dan meteen een andere sfeer. Als alles volgroeid is kan je een grote burenbraai organiseren met alle fruit en groenten die gekweekt zijn. 

Wij voorzien plantenbakken, potgrond en stekjes. Zoeken jullie naar de groene vingers in jouw buurt?

  • ROMMELMARKT

Geefpleinen, geefkasten, freecycle-groepen, weggeefwinkels… je kan er niet meer naast kijken. Geven is hot! Niet alleen bespaar je een ritje naar het containerpark. Weggeven is ook gewoon leuk en gezellig. Bovendien verhinderen we samen dat die afvalberg nog groter wordt. Organiseer een rommelmarkt, geefplein, garageverkoop gewoon in jouw buurt of op straat, gewoon op de stoep of op een gezellig pleintje. Ideaal moment om jouw buren te leren kennen.

Wij helpen graag mee met het administratieve achter deze organisatie. Ook decoratietips en materiaal kan je bij ons vinden. 

  • JOUW GENIAAL LOKALE ACTIVITEIT

Grasduin op www.geniaallokaal.be  voor inspiratie of bedenk zelf een activiteit.

En hoe gaat dat nu allemaal in zijn werk?

100 in 1 day is hét feest van de actieve burger! Op 18 mei zetten we met z'n allen ideeën om in acties om samen onze buurt, wijk of stad mooier te maken. Dit over heel Vlaanderen en Brussel. 

Hoe doe je mee? Wel…. Stuur een mailtje naar het provinciaal secretariaat met jouw plannen. Jouw actie registreren we op onze website. Ook helpen we jou graag verder met de nodige ondersteuning.  Wij voorzien promomateriaal, een platform waarop jij je activiteit kan registreren, de nodige materialen en ondersteuning waar nodig. Wil jij graag een afwasbaar tekentafellaken? Een giga ‘droom je straat’-banner? Ons magazijn staat vol verrassende spullen. Vind ons ook terug op facebook.

Hey, vergeet niet dat het Mei Plastic Vrij is! Dus zorg jij er ook mee voor dat jouw activiteit zo plasticloos mogelijk wordt?

Mail hier je Provinciaal secretariaat.

Antwerpen: info.antwerpen@curieus.be
Brussel: info.brussel@curieus.be
Limburg: info.limburg@curieus.be
Oost-Vlaanderen: Info.oost-vlaanderen@curieus.be
Vlaams-Brabant: info.vlaams-brabant@curieus.be
West-Vlaanderen: info.west-vlaanderen@curieus.be