Nog één week te gaan, en nu al de kaap van 15.000 bezoekers gehaald voor Festival van de Gelijkheid 2018.

  • 06/12/2018

Persmededeling 6 december 2018
In a world where you can be anything. Be nice.

Met nog 1 week te gaan,
rondt Festival van de Gelijkheid vandaag de kaap van 15.000 inschrijvingen. 15.252 ingeschrevenen
320 sprekers/gasten
154 programmablokjes

45 panelgesprekken
16 verrassende duo's in de Festivalbabbels
8 Festivaltekenaars
3 Festivaldichters
4 boekenclubs
24 docu’s en films
1 Empty Book Shop
8 performances
1 kapsalon
 1 circusvoorstelling 
18 etalages voor vensterpoëzie
15 nieuwe books to be

320 gasten treden aan op dit "feest voor hoofd en hart", zoals de organisatoren het zelf noemen.
Een feest van de dialoog, als alternatief voor polarisatie en verzuring.

De affiche geeft plaats aan piepjong talent (Damya Laoui, Marieke Lucas Rijneveld, Alexandra Smarandescu, Sarah Sobka, RAIA Maria Laura, Chrostin …) en gevestigde waarden (Connie Palmen, Josse De Pauw, Jan Mulder, Wim Helsen, Thé Tjong-Khing, Béatrice Delvaux …) en alles daartussen. Het Festival wist dit jaar ook enkele internationale toppers te strikken (Dave Eggers, Renata Salecl, Rafeef Ziadah, Palestinian Circus School, Christian Felber, Frans de Waal, Brian Elstak …). En Belgische toppers die internationaal potten breken (Mashid Mohadjerin, Fatinha Ramos, Olivia Rutazibwa ...). 

Brandpunt van het Festival is Kunstencentrum Vooruit, maar ook in de Handelsbeurs , Sphinx Cinema, Triodos Bank, Paard van Troje, Museum Dr. Guislain, Amsab en de publieke ruimte ... vinden evenementen (in totaal: 154) plaats.  
Afspraak in Gent op 13+14+15 december 2018.
Voor de zesde editie van het Festival van de Gelijkheid.


Dialoog aan de keukentafel ...   Begenadigde sprekers die in panelgesprekken voorbij gaan aan de waan van de dag en dieper ingaan op maatschappelijke uitdagingen. Hoe nemen mensen in (generatie)armoede opnieuw plaats nemen achter het stuur van hun eigen leven?  Hoe stuurt het taalgebruik van politiek en media onze gedachten en ons handelen? Waarom voelt de helft van de twintigers in België zich eenzaam? Hoe werkt het M-decreet in de klaspraktijk? Zit ons rechtvaardigheidsgevoel in onze genen? Hoe zien de gevangenissen van de toekomst eruit? Hoe kleurt wit zijn het denken, en onze omgang met de superdiverse samenleving? Hoe is (verborgen) suiker zo dominant geworden in onze eetcultuur? Hoe groot is de invloed van de farma-industrie op de beleidsmakers en wetenschappelijk onderzoek? Hoe geloofwaardig is body positivity als het enkel om de consument draait, en niet om de jonge meisjes die voor een hongerloontje de glinsterende "Allways be your own kind of beautiful" letters op een fancy sweater stikken? Hoe lang tolereren we nog dat jongeren een nacht in de cel moeten doorbrengen omdat er geen bed is voor hen in de jeugdzorg? Wat vertelt de ingestorte brug in Genua over het hedendaagse Italië? Hoe kunnen we van onderwijs de krachtigste motor tegen ongelijkheid maken?  We praten erover met Rutger Bregman, Chrostin, Hendrik Dierendonck, Hans Achterhuis, Olivia Rutazibwa, Ish Ait Hamou, Frans de Waal, Alicja Gescinska, Marianne Zwagerman, Najib Chakouh & vele anderen.

... En in de sofa
In de sfeervolle Balzaal van Vooruit maken we tijd en ruimte voor trage sofababbels met verrassende duo's. Mensen voor wie we een boon hebben omdat ze elk op hun manier een strijd voor gelijkheid en verbondenheid voeren. We koppelen ze op buikgevoel aan elkaar, omdat ze een bezieling/engagement/levensvisie/litteken ... delen. De ontmoetingen van Dave Eggers & Rafeef Ziadah, Lydia Chagoll & Christophe Busch, Dimitri Verhulst & Zouzou Ben Chikha, Connie Palmen & Josse De Pauw, Dina Tersago & Wim Lybaert, Wim Helsen & Peter Verhelst, Mashid Mohadjerin & Gerda Dendooven ... geven vonkjes in hoofd en hart. Met live-illustratie van toptekenaars Fatinha Ramos, Sabien Clement en Thé Tjong-Khing.

Internationale topgasten Met de Amerikaanse topauteur Dave Eggers, poëzieperformers Rafeef Ziadah en Remi Kanazi  toonaangevende econoom en uitvinder van het begrip 'precariaat' Guy Standing, Sloveense filosofeRenata Salecl, de toonaangevende primatoloog Frans de Waal, directeur van het Instituut Clingendael Monika Sie Dhian Ho, tekenheld Thé Tjong-Khing, Pinkpopveroveraar Typhoon, schrijver Ilja Leonard Pfeijffer, illustrator Brian Elstak, Libris Literatuurprijswinnaar en next big thing Murat Isik ... kleurt deze editie internationaler dan ooit. En dan zeggen we nog niets over onze Belgische kleppers die internationaal hoge ogen gooien:Olivia RutazibwaMashid Mohadjerin, Fatinha Ramos, Damya Laoui, Lydia Chagoll ... die er te gast zijn.  Ontdek HIER het volledige gastenlijstje. 

IN DE KIJKER: De Jeugd van Tegenwoordig

Gezeur over de luie en zelfingenomen jeugd van tegenwoordig, het is zo oud als de straat. Socrates kreeg 2400 jaar geleden ook al op zijn kop door Plato, omdat zijn generatie respectloos en arrogant was. In een iets minder ver verleden kopte het tijdschrift Life in 1968 over The Generation Gap. “De jeugd, meneer, mevrouw, die weet niet meer wat werken is.” Dat Time Magazine dat riedeltje nog eens herhaalde 45 jaar later en ‘The ME ME ME generation’ blokletterde, mag dus wel wat wenkbrauwen doen fronsen.

We gaan generatiegewijs waarschijnlijk even kort door de bocht, maar het lijkt alsof jongeren vandaag net veel meer wakker liggen van de grote maatschappelijke uitdagingen op ons mondiaal pad. Of althans, ze liggen wakker van andere maatschappelijke uitdagingen, de klimaatopwarming voorop.

Dé jeugd, meneer, mevrouw, àls die al bestaat, dan is ze allesbehalve lui. Wij zetten de spot op 10 geëngageerde jonge zielen (waaronder 4 Youth Voices, het internationale netwerk van Dave Eggers). Jongeren die hun kont opheffen en hun stem laten horen over de klimaatopwarming, armoede, milieuvervuiling, het ontbreken van een menswaardig vluchtelingenbeleid, discriminatie, het failliet van de democratie, onderwijs ... en hun verontwaardiging omzetten in positieve reële acties. Jongeren die niet de geëngageerde uitzonderingen zijn die de asociale regel bevestigen. Maar net het elegante bewijs van het tegendeel zijn. De jeugd, meneer, mevrouw, die geeft ons op het Festival van de Gelijkheid allemaal een shot onder onze kont. 

Documentairefestival 3 dagen en avonden lang, 24 actuele docu's en films (van Inclusief tot Tehran Taboo) , 1 filmmarathon (La Meglio Gioventù) + aperitivo Boekenclubfestival 3 dagen en avonden lang, 14 boekenclubs met 14 non-fictie en literatuurschrijvers, van Ignaas Devisch tot Bregje Hofstede Geven en ruilen We praten niet enkel over gelijkheid en diversiteit. We brengen het ook in praktijk. Met onze Empty Bookshop bijvoorbeeld. Schenk een boek uit jouw boekenkast en help zo onze lege boekenwinkel vullen. We verkopen de boeken tijdens het Festival en schenken de integrale opbrengst aan IBBY Vlaanderen. Want mooie verhalen zijn er om te delen. 


Klik hier voor de volledige gastenlijst
Klik hier voor het volledige programma