Mohamed El Bachiri wint Prijs van de Gelijkheid 2017

  • 23/10/2017

Het Festival voor de Gelijkheid, dat is al dansend hokjes overboord gooien en al pratend positieve alternatieven zoeken. Maar Curieus vindt het belangrijk niet enkel te praten over gelijkheid. Ze willen ook zachte zielen die een inspirerende strijd voor meer verbondenheid en gelijkheid voeren, in de kijker zetten. “Veel meer dan een bekroning is het een aanvuring van hun engagement”, zeggen de organisatoren.

“Daarom reiken we met trots voor de Prijs van de Gelijkheid  2017 uit aan Mohamed El Bachiri. Een bijzonder moedige man die al sinds 22 december 2016 - de dag waarop hij ons recht in de camera aankeek en opriep voor een Jihad van Liefde - op ons verlanglijstje prijkte als Festivalgast”, aldus Curieusvoorzitter Jan Roegiers. “Mohamed kiest voor dialoog in plaats van confrontatie, voor liefde in plaats van polarisatie.

Uit het juryverslag:
Het was hét tv-moment van vorig jaar. Mohamed El Bachiri, Marrokaanse Belg, moslim, Molenbekenaar, vader, weduwnaar, buschauffeur … richtte zich in een tv-studio rechtstreeks tot de camera en deed tijdens de allerkoudste winterdagen een intense oproep voor een jihad van liefde. Loubna, zijn grote liefde en moeder van zijn kinderen, was één van de slachtoffers van de aanslagen in Maalbeek een half jaar eerder.

Zijn pleidooi voor meer menselijkheid, broederlijkheid en liefde raakte miljoenen mensen tot in elke vezel van hun lijf. Het werd de meest bekeken video ooit op de Vlaamse televisie. Het onmetelijk verdriet dat hem was aangedaan door terreur, boog hij op een bijzonder veerkrachtige manier om in een moedig betoog voor meer liefde, verzoening, dialoog en menselijkheid. Enkel liefde kan het antwoord zijn, wanneer de samenleving harde klappen krijgt. Dat horen uit de mond van iemand die op een heel pijnlijke manier in die klappen deelde, kan alleen maar op respectvol applaus onthaald worden. De talloze reacties uit alle gemeenschappen - taalbarrières smelten wanneer mensen in hun ziel getoucheerd worden - drapeerden zich als een warm deken over hem.

“Het was bijna een magisch moment voor mij. Ik had echt het gevoel dat ik kon verbinden. Het was alsof ik Kerstmis vierde met vijf miljoen mensen.” vertelt Mohamed over die respons . Samen met David Van Reybrouck goot hij afgelopen lente zijn liefdesboodschap ook in een boek, een mix van poëzie en zijn getuigenis. Een toegankelijk boek vooral, want Mohamed wil heel veel jongeren bereiken met Jihad van Liefde, hen prikkelen om erover na te denken, te discussiëren, elkaar te troosten … Hen aanzetten ook om naar de ander toe te gaan, om hem te ontmoeten, toe te lachen te begrijpen. “We mogen nog zo verschillend zijn, toch lijken we op elkaar.” Zijn geloof in de mensheid is onwankelbaar. “De mens is tot het allermooiste in staat. We hebben allemaal iets goeds in ons.”

Met zijn hoopvolle boodschap maakte Mohamed zijn geliefde Loubna - die dezelfde open geest en liefde voor het leven in zich droeg - onsterfelijk. Tegelijk is het geen naïef praatje, hij heeft een kritische geest om maatschappelijke pijnpunten te duiden, maar hij weigert om in cynisme te vervallen. Ook wanneer het leven harde klappen uitdeelt en je achterlaat met diepe littekens. Het is een houding die elk van ons kan inspireren. “Ik ben een jihadist van de liefde. Vraag me niet om te haten, nog liever zou ik sterven!”

Curieus reikt de prijs uit op vrijdag 15 december - tijdens het Festival van de Gelijkheid - in de Balzaal van Vooruit. Uren volgen nog.
Je kan Mohamed El Bachiri alvast horen tijdens zijn Festivalbabbel met Nabila Mazouz op vrijdag 15 december 2017 (19.30 > 20.30 uur).

Charlie Magazine interviewde Mohamed als eerste na de bekendmaking. Lees het artikel hier. "Ik was ook wel verrast dat de prijs dit jaar naar mij gaat, maar tegelijkertijd voelt het vooral alsof die wordt toegekend aan mijn overleden echtgenote en aan de andere slachtoffers van de aanslagen in Brussel. Ik zie dit niet zozeer als een persoonlijke prijs, maar vooral als een eerbetoon aan hen. En dat geeft me voldoening.”


© foto Mohamed: Anton Coene