Fatinha Ramos wint een award met de illustratie voor het Festival van de Gelijkheid

  • 11/10/2018
Mogen we even zeggen dat wij het hart enorm hoog dragen voor Fatinha?

De Belgisch-Portugese Fatinha Ramos maakte voor ons Festival van de Gelijkheid een illustratie over sociale discriminatie. Om het debat over discriminatie en de zoektocht naar gedragsverandering  kracht bij te zetten, vroegen we aan Fatinha om hiervoor een illustratie te maken. Het resultaat is een krachtig gelaagd beeld en universeel herkenbaar.

"De stempel die de maatschappij op mensen drukt, werkt ook als een ondoordringbare muur, dat is wat het beeld vertelt," zegt Fatinha hierover.

Het universeel herkenbare beeld heeft ook de harten van de jury van de Global Illustration Award 2018 veroverd. Op de allereerste avond van de Frankfurter Buchmesse, wereldwijd het grootste evenement voor iedereen die van ver of dichtbij met de boekenwereld te maken heeft, viel Fatinha Ramos in de prijzen. Ze won de Excellence Award in de categorie Theme Illustration.  
Foto © Ann Dewulf
Fatinha is in de wolken met haar prijs: "Ik voel mij helemaal vereerd door deze bekroning. Omdat het thema van deze tekening me nauw aan het hart ligt. Wanneer het gaat om discriminatie bestrijden, is er nog veel werk in onze maatschappij. Ik ben bijzonder blij dat ik door mijn werk daar een steentje kan toe bijdragen."

Discriminatie?  Een man met een donkere huidskleur die de toegang tot de discotheek geweigerd wordt, een blinde vrouw die ontslagen wordt als secretaresse ook al bestaat er aangepast informaticamateriaal, een gesluierde vrouw die sissende verwijten hoort wanneer ze de tram opstapt, iemand met een exotische familienaam die ondanks het perfecte profiel niet voor een solliciatiegesprek uitgenodigd wordt, een gezin met twee papa’s die van de huurbaas njet op het rekest krijgen omdat die alleen aan ‘normale gezinnen’ wil verhuren, een man die geen schuldsaldoverzekering krijgt omdat hij jaren geleden een openhartoperatie onderging, een volslanke dame die naar huis gestuurd wordt omdat het bedrijf enkel magere hostessen in de kijker wil zetten …  Discriminatie op basis van herkomst, geloof, handicap, leeftijd, seksuele oriëntatie ... blijft een sluipend gif.  

Waarom wij fan zijn van Fatinha? 
- Omdat Fatinha een universele taal vond om complexe en soms abstracte begrippen - als discriminatie, maar ook veiligheidsgevoel, kwetsbaarheid ... - in beeld te brengen, zodat elke ziel ze begrijpt en voelt.  - Voor haar liefde voor nuance en gelaagdheid: zowel letterlijk (hoe ze in het leven staat) als figuurlijk (hoe ze laagje per laagje aan haar tekeningen werkt).  - Hoe ze niet bang is om haar kwetsbaarheid te tonen. En tegelijk de kunst verstaat om die kwetsbaarheid ook bij andere mensen te zien. - Voor de felle en intense kleuren waarmee ze de realiteit scherper en tegelijk zachter maakt. En voor haar verbeeldingskracht en hoe ze jong en oud uitnodigt om mee te duiken in haar fantasiewereld, er deel van uit te maken. En hen tegelijk prikkelt zelf ook wat meer aan de realiteit te ontsnappen. 

Ontdek hier meer over Fatinha