En de prijs van de gelijkheid 2018 gaat naar...

  • 22/10/2018

En de winnaar van de Prijs van de Gelijkheid 2018 is... - t r o m m e l g e r o f f e l -

De Palestinian Circus School!

Yes, wat zijn wij blij dat we dat ein-de-lijk met jullie mogen delen! :-)

De Belgische Jessika Devlieghere stampte deze circusschool 12 jaar geleden uit de grond samen met haar Palestijnse echtgenoot Shadi Zmorrod en enkele Palestijnse jongeren. De Palestinian Circus School treedt als winnaar van de Prijs van de Gelijkheid 2018 in de voetsporen van Mohamed El Bachiri, Ish Ait Hamou en Reinhilde Decleir, die de prijs de voorgaande jaren wonnen en die gezamenlijk hun opvolger kozen.  

Het Festival voor de Gelijkheid, dat is al dansend hokjes overboord gooien en al pratend positieve alternatie-ven zoeken. Maar Curieus vindt het belangrijk niet enkel te praten over gelijkheid. Ze willen ook zachte zielen die een inspirerende strijd voor meer verbondenheid en gelijkheid voeren, in de kijker zetten. “Veel meer dan een bekroning is het een aanvuring van hun engagement

De Palestinian Circus School werd 12 jaar geleden uit de grond gestampt door Jessika Devlieghere en haar echtgenoot Shadi Zmorrod om het creatieve potentieel van Palestijnse jongeren aan te vuren. Circus is er meer dan een artistieke expressie. Het is een houvast om een identiteit op te bouwen, een kans om het verlangen naar een waardevol leven uit te drukken. Een safe space ook, waar jongeren in o.a. in Hebron, Ramallah en Jenin  elkaar ontmoeten en de kans krijgen om een dialoog aan te gaan met elkaar en met de samenleving. Palestinian Circus School geeft hoop en liefde, in een wereld van geweld en conflicten"

Het zaadje dat dat Jessika en Shadi plantten 12 jaar geleden plantte, groeide ondertussen uit tot een prachtige boom. De circusschool brengt Palestijnse kinderen, jongeren en jongvolwassenen in een wereld waar oorlog en onderdrukking niet op de voorgrond staan maar plaats maken voor creativiteit en identiteitsontwikkeling.

“De situatie in Palestina kan je eigenlijk  vergelijken met een circus. Mensen balanceren voortdurend op een slappe koord tussen de waanzin van de alles verwoestende bezetting en de illusie van een normaal leven. mensen jongleren met de vele beelden en verwachtingen die op hen geprojecteerd worden van de eigen samenleving en van de internationale gemeenschap. Daarbinnen biedt het circus een plek om op adem te komen, met zichzelf in contact te komen om zich op een constructieve manier te ontplooien en de destructieve krachten te overstijgen.”        

- Jessika Devlieghere -

Ontdek hier meer over Palestinian Circus School

"Wat een eer om door zo’n ongelooflijk inspirerende mensen deze erkenning te ontvangen. En hoe mooi sluit onze missie ook aan bij het motto van het Festival van de Gelijkheid. Al dansend hokjes overboord gooien.... Al circussend tonen wij de kracht en schoonheid van jong Palestijns talent en investeren we in de liefde voor het leven. Via dialoog met zichzelf, met hun samenleving en met de internationale gemeenschap leggen ze de vinger op kleine en grote uitdagingen en bouwen ze verder aan de samenleving waar ze van dromen."

Dat wij Jessika en haar man én de kinderen bewonderen voor hun aanstekelijke engagement, moeten we niet onder stoelen of banken steken. Het is daarom onze eer om De Prijs van de Gelijkheid uit te reiken op woensdag 12 december, de openingsavond van het Festival van de Gelijkheid 2018

En psst: Palestinian Circus School zorgt ook voor een adembenemende voorstelling