Een dag om te proeven van Curieus. Kom jij ook?

  • 24/01/2018

TAPAS Een dag om te proeven van Curieus
Zaterdag 3 maart - Kazerne Dossin Mechelen

TAPAS, ons gesmaakte recept voor een inspiratievolle Curieusdag, vindt plaats in Mechelen. We ontvangen jou heel graag in de waanzinnig interessante Kazerne Dossin op zaterdag 3 maart vanaf 10 uur.

Inschrijven? Hier zo!


In de voormiddag kan je bijpraten met Curieusvrijwilligers van over het hele land, je verdiepen in de toekomst van het vrijwilligerswerk in Vlaanderen, de ‘Fietsen zonder leeftijd’- riksja uitproberen, zaadbommen afhalen, de kalender van UITinVlaanderen onder de knie krijgen, beter leren communiceren voor evenementen…

We serveren jullie, naar goeie Curieustraditie, een smakelijke lunch.

Na de middag krijg je de kans om een gegidst bezoek te brengen aan de Kazerne Dossin. Een locatie die geen introductie meer nodig heeft. Je kan kiezen tussen de vaste collectie en het verhaal van de Dossin of de tijdelijke expo ‘The Art of War’.

Tapas is een dag om elkaar te ontmoeten, inspireren en ontroeren. Een dag om te proeven van Curieus. Jij komt toch ook? Vergeet je niet in te schrijven. Zo kunnen we zeker voldoende koffie, hapjes en drankjes voorzien ;-)


DAGPROGRAMMA

Meer uitleg over de workshops en de lezing vind je onderaan.

  • 10:00 – 10:30 Ontvangst met koffie en welkom
  • 10:30 – 11:30 Plenaire sessie – Joris Piot over het vrijwilligerswerk in Vlaanderen
  • 11:30 – 13:00 Workshop 1 - Fietsen zonder Leeftijd

                       Workshop 2 - Curieuskalender door Publiq

                       Workshop 3 -  Kijk eens over het muurtje

                       Workshop 4 – spelpret met Kris

  • 13:00 – 14:15 Lunch
  • 14:30 – 16:00 Rondleiding Kazerne Dossin of bezoek aan de tijdelijke expo The Art of War. 
  • 16:00 – 17:00 Afsluitende receptie


Meer weten over de verschillende sessies? 

Plenaire sessie – Joris Piot over het vrijwilligerswerk in Vlaanderen

Joris Piot is docent Sociaal-Cultureel werk aan de Sociale Hogeschool in Leuven. Sinds enkele jaren geldt hij als dé referentie in Vlaanderen als het over het onderzoek naar vrijwilligerswerk gaat.  Het resultaat mondde uit in het boek ‘Eat Love Volunteer’.

Zijn verenigingen het contact met hun leden kwijt en te veel bezig met regelen en organiseren, ten koste van hun bezieling? Slagen verenigingen erin om traditie en innovatie te combineren? Hoe kunnen verenigingen open en toegankelijk blijven?

Een must voor iedereen die het verenigingsleven een warm hart toedraagt.

Workshop 1 - Fietsen zonder Leeftijd

Fietsen zonder Leeftijd is een initiatief van Mobiel 21 in samenwerking met Fietsberaad Vlaanderen. Je kan het plezier van een stukje fietsen aan mensen die niet (meer) zo mobiel zijn doorgeven. Via het gebruik van de riksja gaan passagiers verder dan hun leefwereld waardoor deze ook vergroot wordt. Daarnaast is er plek voor sociale contacten, spontane gesprekken en eenzaamheid verdwijnt. De riskja brengt mensen actief samen.

Nu krijg jij de kans om zelf eens met een riskja te rijden! En misschien naar jouw afdeling te brengen.

Workshop 2 - Curieuskalender door Publiq

Publiq (het vroegere Cultuurnet) is specialist in vrijetijdscommunicatie en marketing van het gevarieerde vrijetijdsaanbod. Ze proberen mensen te verbinden met activiteiten en met elkaar door ervoor te zorgen dat ze elkaar vinden. Samen met zijn partners legt publiq stapstenen zodat ieder op zijn manier kan deelhebben en deelnemen aan het publieke vrijetijdsleven. Publiq komt uitleg geven hoe je als vrijwilliger de Curieuskalender best kan aantrekkelijk maken en onderhouden.

Workshop 3 -  Kijk eens over het muurtje

Kijk eens over het muurtje en kom te weten hoe andere vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties te werk gaan. Tijd om te leren en te discussiëren. Om ideeën op te doen, om zaken anders aan te pakken of om te concluderen dat je goed bezig bent.

Workshop 4 – Groepsdynamica: het teamspel!

Enkele pennen, wat papier, een pak speelkaarten of een origineel idee. Meer heb je niet nodig om aan een teamactiviteit of een groepsafzondering een luchtiger karakter te geven. We spelen een spel, als ontspanning tussendoor of om elkaar beter te leren kennen. In deze workshop leer je enkele heel eenvoudige groepsspelen kennen die zorgen voor de ambiance in jullie afdeling.