Dobrý den Praha!

  • 07/02/2018

Onze wintertenen en bleke snoeten snakken naar warmte en licht. Hoogtijd om opnieuw onze Curieustrip te plannen. Van 8 tot 11 juli 2018 trekken we samen met een groep Curieusvrijwilligers naar Praag. Dit voorjaar is het precies 50 jaar geleden dat de Praagse Lente bloeide, een intens half jaar van democratisering die een abrupt einde kende, toen de troepen van het Warschaupact in een kille zomernacht Praag binnenvielen.

Na jaren van hardhandig autocratisch bestuur, kwam begin 1968 Alexander Dubček aan de macht in Tsjecho-Slowakije. Weg van de politieke onderdrukking, wou hij het socialisme in het Land van Pracht en Praag een menselijk gelaat geven. Uitgelaten proefden studenten, arbeiders, kunstenaars en andere burgers van de voorzichtige democratisering van de maatschappij en hun recht op vrije meningsuiting: de Praagse Lente. De roep om hervormingen was luid, en kwam er in de vorm van straatprotesten. Het Kremlin vreesde een domino-effect: als Tsjecho-Slowakije de progressieve toer zou opgaan, dan zouden gauw de andere landen van het Warschaupact volgen. En dus volgde na de Praagse Lente geen zomer, maar een kille winter. In de nacht van 20 op 21 augustus denderden Russische tanks de stad in en smoorden de democratisering genadeloos de kiem in. Talloze woedende ongewapende burgers riepen de Sovjettroepen op rechtsomkeer te maken. Maar ze waren weerloos tegen de tanks en de koppige Kremlin-macht. 108 burgers lieten het leven tijdens de invasie, alle hervormingen werden teruggedraaid, Dubček en zijn regering werden naar Moskou afgevoerd, en de verstikkende greep van de Sovjets op het dagelijks leven van de burgers was verstikkender dan ooit daarvoor. Pas 30 jaar later viel het IJzeren Gordijn en werd Tsjecho-Slowakije (ondertussen Tsjechië) een onafhankelijke democratische staat.

We zoeken in de Tsjechische hoofdstad naar sporen van de Praagse Lente in woord en beeld. En hoewel Praag bulkt van de klassieke gracieuze pareltjes (de Staré Mesto, de Joodse wijk Josefov, de Karelsbrug …), proeven we ook van de hedendaagse gelaagdheid. We laten ons gidsen door mensen die in de stad dakloos zijn (of waren) en staan zo oog in oog met de andere kant van Praag. Praag is een stad als een laagjes-taart aan identiteiten, getekend door een geschiedenis met woelige politieke machtsverhoudingen, gesterkt door artistieke en literaire weerbaarheid. Een stad waar het vrolijk dansende huis van Frank Gehry (de Guggenheim-architect) de krater opvult die de Tweede Wereldoorlog (letterlijk) sloeg. Een stad die de geest van literaire kleppers Milan Kundera en Franz Kafka ademt. Een stad waar het Joods kerkhof je stil maakt en de kleurrijke street art je prikkelt. Een stad in een land dat vandaag weigert vluchtelingen op te vangen, maar van waaruit een halve eeuw geleden 300.000 burgers vluchtten toen de Sovjettroepen een einde maakten aan de Praagse Lente … Een stad die erom smeekt met Curieus-ogen bekeken te worden dus.

Wie erbij was tijdens de vorige Curieusreizen naar Sarajavo, Athene, Madrid … weet ongetwijfeld hoe een Curieusreis jou sterkt met brainfood, emotioneel een beetje overhoop haalt en de mensen die je pad kruisen zich onvermijdelijk naar je hart boren. Laat Praag met jou hetzelfde doen.CONCREET

We reizen naar Praag op zondag 8 juli om 16u20 in Brussel (aankomst in Praag om 17u45). Terugkeren doen we op woensdag 11 juli om 18u35 in Praag (aankomst in Brussel om 20u05). We overnachten in Motel One Praag (***) en vliegen met Brussels Airlines. In de prijs van 460 euro per persoon (voor verblijf in een dubbele kamer) of 540 (voor verblijf in een enkele kamer) is inbegrepen:
- vlucht heen en terug (Brussel - Praag)
- 2x transfer van luchthaven naar hotel in Praag
- 3 overnachtingen met ontbijt in Motel One Praag ***
- 3 maaltijden (diner op zondag 8/7, lunch op maandag 9/8, lunch op dinsdag 10/7)
- alle begeleide wandelingen en de inkom voor de Franz Kafka museum .

INSCHRIJVEN?
Inschrijven voor de Curieusreis kan vanaf donderdag 15 februari 10 uur, via een mail naar jouw regionaal secretariaat (info.west-vlaanderen@curieus.be, info.oost-vlaanderen@curieus.be, info.vlaams-brabant@curieus.be, info.antwerpen@curieus.be, info.brussel@curieus.be, info.limburg@curieus.be).


Wees er tijdig bij, de plaatsten zijn beperkt … En de belangstelling voor de Curieusreis heeft na enkele jaren de allures van de stormloop op Tomorrowland-tickets aangenomen.