Herdenk mee Den Bougie

  • 20/03/2018

Den Bougie?

Tot 1956 was er midden in Borgerhout een kaarsenfabriek, de Roubaix – Oedenkoven. Beter bekend als Den Bougie. Een vervuilende fabriek die sinds 1853 de buurt de geur van kaarsvet schonk.

Den Bougie is het decor geweest van vele historische verhalen over Borgerhout.

Maar ken jij de geschiedenis om de strijd voor democratie?

Het rommelt in 1893 al een tijdje in Europa. Enkel als je voldoende geld had, mocht je als volwassen man gaan stemmen. Burgers kwamen in opstand. Stakingen in Jolimont en Mons. Ook in de Antwerpse haven bougeert er heel wat. Werk wordt neergelegd, balen katoen branden.

Op  18 april 1893 trekken de arbeiders naar Borgerhout om Den Bougie te laten staken. Burgemeester Jan Moorkens wacht de bijna 4000 betogers op naast Den Bougie, geflankeerd door slechts enkele gendarmen. Een geworpen steen berooft burgemeester Moorkens van zijn hoed. Paniek ontstaat en de gendarmen schieten op de menigte.Vijf doden is de tol die Borgerhout moet betalen. Gustaaf Herreigers, Neel Bisschop, Jef Van Diependael, Filip Bosiers en Benedictus Van de Ven.

Daags nadien stemt het parlement en keurt het algemeen meervoudig stemrecht voor mannen goed. Pas na WO I volgt het algemeen enkelvoudig stemrecht voor mannen. Vrouwen moeten nog één oorlog langer wachten. Vanaf 1948 krijgen vrouwen ook algemeen stemrecht. Vanaf 2004 is er stemrecht voor Europese burgers, na minstens vijf jaar legaal verblijf. 

Curieus laat deze gebeurtenissen niet zomaar voorbij gaan. 

Op donderdag 19 april neemt Curieus je mee naar Borgerhout aan het einde van de 19de eeuw. Zo ontdek jij in welk Borgerhout deze opstand plaatsvond. 

Praktisch

Wat: wandel door de buurt met een gids of boekje en geniet van visuele 'storytelling' dankzij slogans op gevels en zelfs een grote videoprojectie. 

Waar: startpunt is de Sint-Janskerk (Peperbus), Sint-Janstraat 23

Wanneer: donderdag 19 april vanaf 19 uur

Prijs: gratis (met boekje of gids)

Inschrijven: voor de gegidste wandeling (via info.antwerpen@curieus.be

Meer infoinfo.antwerpen@curieus.be of 03 285 91 30

foto: Collectie: Heemkundige Kring Borgerhout, Gitschotelbuurschap vzw