De #coronabelofte van Curieus

  • 29/04/2020

Deze periode schudt ons allemaal door mekaar, op welke manier ook.
Misschien is dit wel het ideale moment om na te denken over wat jij ‘anders’ gaat doen, als alles straks terug ‘normaal’ wordt. Ga jij anders in het leven staan? En hoe dan? Wat ga jij veranderen?
Onze Curieusmedewerkers beten de spits af en deelden alvast enthousiast hun #coronabelofte: 
 
 
Isabelle:
???? NOG meer genieten van de kleine dingen, meer loslaten: als het niet kan zoals het 'moet' dan moet het maar zoals het kan ... en soms is het zelfs veel leuker zo. #countyourblessings
 
???? blijven wandelen, ook al is het maar even naar de bakker. Al weken mijn auto zelden gebruikt, heerlijk. En het is waar, je komt met een fris hoofd thuis en kan er weer beter tegen.
 
Zahra:
Ik beloof een beetje rustiger & relaxer te worden na deze periode. En op deze manier wat meer te genieten van de kleine dingen in het leven, zoals een koffietje en een goed boek in het avondzonnetje thuis! Want meer heb je soms echt niet nodig... ☀️
 
Diet:
Veeeeel minder snel leven (1 afspraak per dag!) nog meer van mijn eigen tuin genieten en elke dag ontbijten
 
Carolien:
veel minder plannen en meer de dag zelf beslissen. En meer tijd nemen om te koken. Blijkt dat zelf granola maken echt makkelijk is ????
 
Lies:
Deze crisis laat zien hoeveel schoonheid er zit in het groter geheel, als er respectvol met elkaar en onze omgeving wordt omgegaan. Daar wil ik nog bewuster aan werken én van genieten.
 
Ellen:
Ik ga meer wroeten in mijn hofke en nog meer genieten van thuis zijn. Ook als ik verkouden ben zal ik van thuis werken want onnodig om anderen met een verkoudheid op te zadelen. Ik hou  mijn snot en hoest wel bij mij. 
 
An:
ik beloof dat ik bewuster en beter voor mijn lichaam zal zorgen, mijn gezondheid minder for granted neem en vaker bewust tijd vrijmaak om te sporten.
 
Marijke:
Ik beloof thuis al mijn plantjes de nodig zorgen te geven. Ook buiten (als onze tuin af is) zoveel mogelijk te genieten van al die bloemen. Vooral niet lui zijn en mijn vingers vuil maken dus. Er zal nog een extra opleiding nodig zijn in de Bredeheide want ik heb duidelijk geen groene vingers geërfd. ????????????????????
 
 
Peter DR:
Nog meer stilstaan, investeren en genieten van wat niets kost, je zelden naar waarde weet te schatten en veel voldoening geeft... Echte Vriendschap!
 
Sanne:
de mildheid die mensen nu voor zichzelf en voor anderen tonen proberen vasthouden. Zie het als conditioner in je haar smeren: het zorgt voor zachtheid en ontwart, maar je moet het onderhouden ????‍♀️
- En nog één! Hallo zeggen op straat tegen de mensen die je tegen komt! Al is het maar een knikje of een lachje, het kan je dag helemaal opfleuren ???? ????
 
Jurgen:
meer naar boven kijken. Als metafoor voor niksen, lanterfanten, beuzelen, prullen, lummelen, luieren, flierefluiten, mijn tijd verdoen, ... Ik besef heel goed dat niet iedereen de luxe heeft om even te kunnen stilvallen... En ook ik kom mezelf al eens tegen. Hoe dan ook, ik wil in de toekomst meer tijd maken om soms eens te vertragen, te slenteren, en gewoon naar de lucht te kijken.
 
Laura:
Meer geluk vinden in de kleine dingen zoals een bezoekje aan de (groot)ouders, een familiebarbecue, ne keer een goei danske placeren, een paar dagjes uitbollen in Frankrijk of een vriendenweekend (ai, melig hé?)
 
Dago:
Mijn gebrek aan empathisch vermogen wordt soms als legendarisch bestempeld. Deze periode zorgt er vanzelf voor dat dat wat minder aan de oppervlakte komt en dat zou ik willen vasthouden als corona uit ons leven verdwenen is.
 
Alan:
ik neem me voor om meer fuck FOMO te zeggen . Niet bang zijn om iets te missen. Er valt niets te missen. En ik hoop ook van meer te reizen als vakantie. Ik moet dringend meer genieten en minder werken. Meer tot rust durven komen. En gewoon voor genieten gaan.
 
Joris:
Ik neem me plechtig voor niet wachten tot de volgende pandemie om echt te kunnen genieten van thuis zijn, van echt goed luisteren naar mijn dochters en me onder te dompelen in hun spel. Om tot rust te komen in de chaos van ons huis. Om de gejaagdheid van de wereld buiten te sluiten en het ‘easy te taken’. 
En om de strijd aan te gaan met de jungle achter ons huis...
 
Peter DS:
Meer tijd nemen voor familie en vrienden en niet vlug vlug een telefoontje, neen een bezoekje, babbel, knuffel. Pas nu besef je hoe ver weg plots iedereen is.
 
 
 
En jij, wat ga jij anders doen na deze heftige periode? 
Deel jouw #coronabelofte met @curieusvzw op instagram of facebook. 
 
 
 
Malika:
Milder zijn voor mezelf en anderen, zonder in een comfortabele bubbel te verzanden waarin we met complimenten strooien voor gelijkgestemden. Nog meer met de 'andersdenkende' in contact en gesprek blijven, ook al is het niet altijd 'a walk in the park'.
België deze zomer eindelijk eens uitgebreid verkennen met het gezin. Van het bronsgroen Limburg tot de Noordzee, de steden en bossen van Wallonië,... vanuit ons sprankelend Leuven.
 
Joke:
Mijn #coronabelofte is mijn werk meer te focussen op projecten lokaal verankeren. Ik leerde onlangs dat “partnerschap met een plek” enorm veel potentieel heeft. Ik wil dat denkkader gebruiken om mijn eigen werk kritisch te bekijken en te veranderen. Verder zal ik minder vliegen als het ook anders (online) kan voor mijn werk. En naar België nam ik vanuit mijn woonplaats Marseille de trein altijd al, die zal ik méér nemen om vaker en ook langer al wie mij dierbaar is te zien en zo gauw het mag te knuffelen.
 
Els:
I won't take anything or anyone for granted!! I will take them with gratitude!!
 
Abdelouahab:
Door deze crisis ben ik terug in contact gekomen met veel van mijn jeugdvrienden. Wij hadden heel fijne gesprekken gehad. Deze contacten en momenten wil ik behouden ook na corona.
 
Zalzouli:
Door deze crisis ben ik terug veel gaan sporten. Terug in contact met de familie en jeugdvrienden eveneens Ben ik dankbaar, positiever en rustiger geworden. Ben ik klaar voor nieuwe ervaringen en hopelijk behoud ik die momenten en denkwijze na corona.
 
Laura:
Elke dag een brief of een kaart of liefst meedere posten. Hardlopend, en verder minder hard lopen.❤️
 
Ella:
Ik heb even mijn tijd genomen om over die vraag na te denken... En dat is wat ik ook ga blijven doen, hoop ik: tijd nemen. Meer dagen zonder klok, zonder afspraken, zonder to do-lijstjes, zonder impulsen waar meteen moet op worden gereageerd. Gewoon doen waar je op dat moment zin in hebt. En ja: sóms blijkt dat (gelukkig) zelfs poetsen te zijn ????
 
Christophe:
ik ga nog harder leven en nog iets duurzamer proberen zijn. Vrienden denken nu "nóg harder?". Ja dus. Ik heb geleerd dat feestjes en etentjes met mijn dierbaren mij zo supergelukkig maken. Nu ik die moet missen schat ik de echte waarde in. Dus hou jullie vast, beste vrienden, eens ik weer buiten mag komen gaat het dak er af!
Intenser leven en genieten van elk moment. Omdat we ook allemaal beseffen dat dit niet de laatste pandemie is voor onze generatie. Het is een signaal van Moeder Aarde, een waarschuwing. We gaan het straks anders moeten doen. Dus ga ik nog iets beter letten op mijn ecologische voetafdruk. Alle beetjes helpen.
 
Claudine:
???? Meer bewegen. Sport. Yoga wandelen fietsen...
???? Meer loslaten. Minder piekeren. Nog meer genieten van de kleine dingen en vriendschappen. Genieten van alles
 
Justine:
???? Thuiswerken was in het verleden niet altijd een evidentie voor mij, maar nu kan ik niet anders. Met een beetje aanpassingen begint het steeds beter te lukken. Dus na coronatijd wil ik 1 dag per week thuis werken.
????‍♀️ Ik ben het topvoorbeeld van een coronasporter. Les 2 van start - to - run zit er op, maar na coronatijd wil ik graag blijven lopen en wie weet terug wat kilo's kwijt geraken.
⌚️Planning: ik dacht altijd dat ik een goede structuur had, maar eigenlijk holde ik gewoon van hier naar daar en terug. Nu heb ik een duidelijk to - do - lijstje van taken voor het werk, voor mijn werk binnen de politiek, maar is het ook duidelijk wat ik ga eten en wanneer ik ga lopen. Dit zorgt voor zoveel rust in mijn hoofd!
 
Anke:
- De vrijheid die wij hebben (in niet-corona tijden) niet zo vanzelfsprekend vinden. Kunnen gaan en staan waar je wil en zomaar grenzen kunnen oversteken wanneer je wil, da´s best bijzonder...
- maar tegelijkertijd ook blijven koesteren wat dichtbij is en rondom, de plekjes die we al hebben ontdekt door lange wandelingen te maken in de buurt waren ons waarschijnlijk onbekend gebleven zonder Coronacrisis (lang leve runnermaps.nl en tragewegen.be)
(- als uitsmijter: als ik ooit een tuin heb, ga ik daar zó blij mee zijn en ga ik zóveel bloemen planten!)
 
Laurent:
In tijden van isolement kan de minste vorm van interactie met de medemens zo'n deugd doen. Ik ben van nature iemand die altijd vriendelijk passanten op straat begroet met een 'goedemorgen-middag-avond' al dan niet vergezeld van mijn 'buiten-proportie-lach'.
In het pré-Covid-19-tijdperk werd daar niet altijd even vrolijk door iedereen op gereageerd. Maar in de verplichte vluchtige ontmoetingen die deze maatschappelijke uitdagende tijden ons opleggen, zorgt dit kleine gebaar proefondervindelijk voor een tijdelijke shot aan positivisme. Of het nu Coronatijd of niet is, ik blijf dus iedereen met nog meer passie 'goedemorgen-middag-avond' toewensen. En als bonus hierbij een lach(je)
 
Michelle:
Op persoonlijk vlak voel ik elke dag dat ik in het leven niet veel nodig heb om gelukkig te zijn. Vrienden, familie en een goed glas sangria ;) Corona doet me ook stilstaan bij dat besef. Het besef dat ik dankbaar ben voor iedereen die er op een of andere manier is in mijn leven. Ik beloof daar intenser van te genieten. En zeer bewust in het leven te staan.
 
Op grotere schaal beloof ik ook plechtig om minder bezig te zijn met wat ons allemaal verdeelt, dat doen al genoeg mensen. Ik focus voortaan op wat ons verenigt. De zorg voor ons zorgpersoneel en natuurlijk ook voor elkaar.
Opkomen voor mensen die dat zelf niet altijd kunnen.
 
Met maar 1 levensmotto: het hoeft niet altijd meer en meer te zijn, ik ga voortaan voor beter. Betere banden met mijn naasten en een beter leven voor iedereen.
 
Lieselotte:
???? Ga ik minder vergaderen. Mijn politieke collega’s zullen het graag horen ???? Maar we hebben nu toch geleerd dat we af en toe digitaal of telefonisch kunnen overleggen. Ik kom nochtans graag onder de mensen, en dat digitale heeft absoluut haar beperkingen. Maar veelal kan het op die manier sneller en efficiënter. En in een pyamabroek. Maar met evenveel engagement en ambitie.
???? Ga ik nog meer gaan voor #winkelhieren en #korteketen. Een positieve uitkomst van de hele coronacrisis is dat mensen zich meer bewust lijken te worden van de noodzaak. Vasthouden, die tendens!
???? Ga ik (het cliché der clichés) meer van ‘t leven genieten. Maar serieus. Niet zo lang meer wachten om af te spreken. Vaker gaan dansen. Niet te veel op mijn horloge kijken als ik mij amuseer. Dat kleedje kopen dat ik niet nodig heb. Meer wijn drinken en taart eten. Want dat hebben we toch wel verdiend zeker!
 
Nesrin:
Na deze crisis beloof ik om weg te blijven van iedereen. That virus can still kill you! Just kidding ???? Na deze crisis wil ik meer tijd doorbrengen met familie en vrienden en meer tijd en aandacht besteden aan mijn gezondheid. Zowel mentaal als fysiek. En ik wil meer ‘ontdekken’ dan plannen. En mijn echte echte coronabelofte is om meer knuffels uit te delen. Wat heb ik knuffels gemist ❤️
 
Marjan:
Ik hoef al geen beloftes te maken wat social media gedrag betreft ;) Ik beloof dat ik met groeiend bewustzijn door het leven wil gaan. Niets for granted nemen; stilstaan bij de gevolgen van wat ik wil zeggen of doen. En mee helpen plaats maken voor wijze, prikkelende en verbindende mensen.
 
Nathalie:
Na deze crisis beloof ik om meer te genieten, vooral van alle sociale contacten die ik hiervoor misschien iets te vanzelfsprekend vond.
Onverwachts een koffietje te gaan drinken, weekendjes weg met vrienden, uitstapjes met het gezin, familiebezoekjes, gaan feesten met vrienden, lunchen met collega's,...
Ik zal er dubbel zo hard van genieten!
 
Inge:
An! ❤️ Focus op hier en nu, genieten van kleine en grote avonturen met mijn liefsten! En merci zeggen daarvoor... #coronabelofte
 
Annelies:
- De gewone, simpele dingen des leven nog meer appreciëren: een knuffel, een babbel, een leuk gesprek. We hebben het broodnodig. 
- Meer leven zoals mijn kat: hij begint zijn dag rustig, neemt zijn tijd voor alles, zorgt goed voor zichzelf, leeft in het nu en vermijdt conflicten. Leve katten! 
 
Lien: 
- Eindeloos en eeuwig respect voor mijn single vrienden. Ik ben jaloers op hun tijd. Ik heb een lijstje met dingen die ik wil doen maar daar komen enkel dingen bij. Maar eerlijk, de tijd vliegt als je non stop pterodactilo speelt, vingers uit de baby haar ogen moet houden en duplo torens bouwt. Waarom krijgen single vrienden nooit een vrijgezelligfeest of een ladyshower? Ook na corona ga ik hun kaartjes en filmpjes sturen.
- De stricte maatregelen zijn hier hard*. Stresserend. Ze bezorgen koppijn en verdriet. Maar ik blijf de mensen in hun ogen kijken. Door mijn verplichte mondmasker zien ze mijn ogen niet dus ik smize (smile with my eyes) een lach kan deugd doen, toch?
 
(*Lien woont in Bolivia en daar mogen ze maar 1 keer per week 1 uurtje buiten om boodschappen te doen, alleen. Op basis van hun paspoortnummer krijgen ze een dag toegewezen. Kinderen onder de 18 mogen helemaal niet buiten.)
 
Kaat:
• Ik neem beslissingen in teken van RUST. Neen, ik ben geen 85  maar wel in staat om keuzes te maken die mijn hoofd en mijn lijf rust geven. Niet de soort rust die roest. De soort rust die je in staat stelt om de meest kleine en de meest grote uitdagingen aan te gaan.
• Ik lees geen mamablogs: ik heb 2 zonen, die maken mij tot mama. Op de ene dag een fantastisch creatieve en speelse mama en op de andere dag een saaie, ongeduldige of roepende mama. Ik ben een mama en dat volstaat meer dan ooit. Ik hoef dit niet verder te analyseren, laat staan te laten beoordelen door anderen.
• Ik ga me komend jaar meer laten couch-en dan coachen! Dank voor alle goedbedoelde coachingsadviezen. Ik houd het bij gezellig samen couch-en! Please join me! 
 
 
 
En jij, wat ga jij anders doen na deze heftige periode? 
Deel jouw #coronabelofte met @curieusvzw op instagram of facebook.