Debat // Bedreigt populisme onze democratie?

Datum
Locatie
STUK House for Dance, Image & Sound | Naamsestraat 96 , 3000 Leuven
Organisatie
Curieus Vlaams-Brabant
Contact
info.vlaams-brabant@curieus.be
Kostprijs
€0

Een debat over de toekomst van onze democratie met Marc Reynebeau (journalist De Standaard), Ciska Hoet (directeur Rosa vzw), Nozizwe Dube (voormalig voorzitter Vlaamse Jeugdraad, opiniemaker) en Stijn Devillé (artistiek leider Het Nieuwstedelijk). Stavros Kelepouris (journalist De Morgen) modereert het gesprek.

Op 16 november is het 100 jaar geleden dat in België het algemeen stemrecht voor mannen werd ingevoerd. Dat wordt in Leuven, waar destijds doden vielen in de strijd voor algemeen stemrecht, uitgebreid herdacht.

De nieuwe Vlaamse regering besliste, schijnbaar onder de radar, om de opkomstplicht voor de volgende lokale verkiezingen af te schaffen. Daarmee is de eerste stap naar de afschaffing van de stemplicht genomen. Wat zijn de gevolgen daarvan?

Populisme is in heel Europa aan een opmars bezig. Waarom vinden we populisten vooral aan de rechtse zijde van het politiek spectrum? Wat zijn hun succesfactoren? Maken populisten Twitter, of maakt Twitter populisten? Is populisme an sich gevaarlijk?
Kortom; bedreigt populisme de democratie? Wat is de staat en toekomst van de democratie?

VRIJE TOEGANG
DEUREN: 19u30