bezoek aan Familistère Godin te Guise (FR)

Datum
Locatie
Gemeenteplein Groot-Bijgaarden | Gemeenteplein , 1702 Groot-Bijgaarden
Organisatie
Curieus Dilbeek
Contact
avanclooster@skynet.be
Kostprijs
€60

De Familistère is een enorm sociaal woonblok in Guise (Frankrijk), opgericht door Jean-Baptiste André Godin voor de werknemers van de kachelfabriek Godin en hun gezinnen. Dit bouwwerk is typisch voor het utopisch socialisme en was er op gericht om alle comfort, dat tot dan toe voorbehouden was aan de rijke burgerij, ter beschikking te stellen van de arbeidersklasse. Zo hadden de appartementen stromend water, toiletten, vuilniskokers en heel veel licht. Daarnaast konden de bewoners genieten van: school, theater, apotheek, winkels, zwembad, wasplaats, kinderkribbe, volkstuintjes, enz.
Het bezoek aan de Familistère Godin is een absolute must voor alle sociale progressievelingen! De Familistère is namelijk op verschillende vlakken belangrijk en interessant, zowel sociaal en historisch, als architecturaal en urbanistisch... Godin wordt ook de "uitvinder" van het Feest van de Arbeid genoemd...

We reizen per autocar van Aalst, via Asse en Groot-Bijgaarden naar Guise in Frankrijk. Deelnemers van Dilbeek kunnen om 08.40u stipt opstappen op het Gemeenteplein van Groot-Bijgaarden.
Meer info op: www.familistere.com of via avanclooster@skynet.be

(In de prijs zijn inbegrepen: de autocar, de toegangstickets, de gids en het middagmaal)