Rond de Kleine Ring

Datum
Locatie
provélo | Londenstraat 15 , 1050 ELSENE
Organisatie
Curieus Brussel
Contact
dietlinde.oppalfens@curieus.be
Kostprijs
€5

Tickets:https://www.eventbrite.com/e/de-kleine-ring-van-muur-tot-lelijk-ding-tickets-60663328649?aff=affiliate1&fbclid=IwAR1Ol118QWyxvkI5Qx3_psoOYMsukbsv6oDmhNDXAudlzq7Pp0mysW33GDo

Tijdens een rondleiding leer je de Kleine Ring ter plekke kennen: haar geschiedenis is de geschiedenis van de stad. Waar eerst de tweede stadsmuur stond, werd de huidige Ring vanaf 1820 een enorme wandelboulevard, maar dan rolden al snel nieuwe en ingrijpende uitvindingen over onze planeet heen, en tram, auto en metro namen alle plaats in en maakten er een verkeersader van.

Kom zien, horen en voelen hoe de Kleine Ring geleidelijk evolueerde terwijl we samen discussieren hoe haar toekomst eruit kan zien.

Door een waaier van anekdotes en verhalen komt de asfalt- en hoogbouwwoestijn weer tot leven. We zien Karl Marx zijn beroemde manifest schrijven, Auguste Rodin van zijn huis al lezend naar de Anspachlaan (die hij mee beeldhouwde) gaan. De 'stoempers' handelswaren de steile Kruidtuinlaan opduwen. Belle époque-burgers flaneren tussen de lindenbomen. De beste Europese kunst wordt er tentoongesteld tijdens de gouden jaren (tot 1914). Er zijn op dat moment meer café's dan burgerhuizen.

We laten de auto ook al haar duivelse geheimen prijsgeven. Waarom zijn we er zo aan verslaafd? Waaruit bestaat haar ongeëvenaarde kracht? En wat is de prijs die we op een vaak onzichtbare manier betalen voor onze exponentieel toegenomen luxe?