Vrouwenpraatcafé, Hammam, steaming stories door Sadi Maréchal en Nagiba Ben Rouhma

Datum
Locatie
Scoutslokaal De Havik | Sportwegel , 9840 De Pinte
Organisatie
Curieus De Pinte
Contact
Lieve.verschraegen@telenet.be
Kostprijs
Inschrijven : via vrouwenpraatcafedepinte@gmail.com

Een badhuis tussen hemel en hel, waar tijd en ruimte even snel verdampen als de stress en zorgen van alledag. Net op het moment dat de Marokkaanse hammam wereldwijd doorbreekt, dreigt ze in Marokko zelf te verdwijnen. Oude badhuizen sluiten hun deuren of worden vervangen door moderne sauna-complexen. Daarmee dreigt een belangrijk stuk cultureel erfgoed verloren te gaan. In Marokko is de hammam namelijk veel meer dan een welnesscentrum, het is al eeuwenlang een ankerpunt voor het sociaal weefsel, een plaats waar zeker vrouwen elkaar ontmoeten en geheimen delen, waar schoonheid en verzorging tot een kunst worden verheven, een plaats waar rituelen en tradities worden doorgegeven aan de volgende generaties. Ook hun historische waarde is groot: de wortels van de hammam liggen immers in de Romeinse badcultuur, waardoor deze publieke badhuizen een traditie van 2000 jaar in leven houden.
Wat maakt de hammam zo universeel én wat maakt hem zo uniek? Hoe springen Vlaamse badhuizen om met Marokkaanse tradities en welk effect heeft de wereldwijde hammam-hype op de badhuizen in Marokko, Libanon, Syrië,...

Sadi Marechal schets de eeuwenlange geschiedenis van de badcultuur en gunt je een zeldzame blik door het sleutelgat van de Marokkaanse hammam-cultuur.
Gepassioneerde hammam-kenner Nagiba Ben Rouhma stelt de talloze hammamproducten en werkwijzen voor.
Een avond in de geur van eucalyptus, rozemarijn, kessa, zwarte zeep, rhassoul, oranjebloesemwater, arganolie, honing...