Nieuws

Terug naar overzicht

The Empty Shop op Festival van de Gelijkheid

23.09.2016

Een rok waar je eigenlijk - leve de ontkenningsfase - niet langer in past, een bloes die jou veel te wijd is, een chique pak waarin je je niet goed voelt, een prachtig paar schoenen waarmee je de overkant van de straat niet haalt … We hebben allemaal zo’n miskoop in de kast liggen. Geen tot op de draad versleten afdankertje, maar gewoon een stuk dat je niet draagt, hoe mooi je het ook vindt. The Empty Shop nodigt je uit om jouw mooie kledingstukken een nieuw leven te geven. Met de opbrengst van jouw gedoneerde kleren, steun je vzw Ateljee en planten wij een nieuw bos.


Vanaf donderdag 24/11 tem maandag 28/11 kan je jouw kledingstuk doneren en maken we samen de mooiste winkel van Gent
Vanaf donderdag 1/12 tem zaterdag 3/12 verkopen we de ingezamelde stukken voor het goede doel (Ateljee & BelBos)


Waarom kiest Curieus specifiek voor deze twee goede doelen (het BelBos en De Kringwinkel Ateljee)?

  • De Kringwinkel Ateljee

Kledij is de belangrijkste productgroep, zorgt voor een belangrijk deel van de omzet van deze winkels en is dus essentieel voor het verder bestaan van Ateljee. De organisatie  stelt meer dan 450 mensen tewerk die niet aan job geraken omdat ze langdurig werkloos, kortgeschoold zijn, te kampen hebben met een bepaalde problematiek … Daarnaast is de organisatie ook een belangrijke hulpverlener in de regio: mensen die het financieel moeilijk hebben krijgen kortingen in de winkels of gratis noodhulp en genieten sociale tarieven in de restaurants van Ateljee.

De Kringwinkel Ateljee garandeert maximaal lokaal hergebruik van de kledij die ze inzamelt (verkoop in de eigen winkels, lokaal hergebruik) en werkt samen met betrouwbare partners voor de verwerking van de niet-verkoopbare fractie. Op deze markt zijn veel inzamelaars actief waarvoor enkel winst centraal staat en die alles wat ze inzamelen uitvoeren naar het buitenland.
Curieus schenkt alle ingezamelde textiel die niet verkocht wordt tijdens de Empty Shop (1 tem 3 december) aan De Kringwinkel Ateljee en kiest op die manier voor lokale sociale tewerkstelling, lokale hulpverlening en lokaal hergebruik. Meer informatie over Ateljee vind je op www.ateljeevzw.be en www.uwkringwinkel.be.

  • BelBos

Het nieuws zal u niet verbazen, maar Vlaanderen is bijzonder bosarm. Het schaarse bos dat we tellen, is bovendien bijzonder slecht beschermd. “Tussen 1982[1] en 2014 verdween meer dan 130.000 ha buitengebied, dat komt overeen met ongeveer 7,5 voetbalvelden per dag. Nog steeds verdwijnt er dagelijks gemiddeld 6 ha buitengebied. Indien de trend zich voortzet, zal tegen 2050 de helft van Vlaanderen gebetonneerd zijn. De absolute cijfers wijzen uit dat vooral landbouwgrond moest plaatsmaken voor een andere invulling maar relatief gezien was het natuurgebied dat het zwaarst geleden heeft. In de drie decennia verdween er 17, 2 procent open natuur.” Zo schetst Wiepke Boogaerts het rampzalige beleid op MO* (lees het volledige artikel hier: http://www.mo.be/nieuws/niemand-vlaanderen-idee-bos). Curieus maakt zich al jarenlang sterk in het verpakken van moeilijke thema's in een verfrissend verhaal. We dagen mensen graag uit om door een andere bril naar de samenleving te kijken, erover na te denken (ver weg van het gemakkelijk verzuurde meningen spuien) ... en vooral: hen goesting geven hun kont op te heffen en een positieve bijdrage te leveren aan die samenleving. Zo overtuigden we meer dan 16.000 mensen om hun oude gsm te schenken aan Curieus. Met de opbrengst van de (correcte) recyclage ervan, plantte Curieus een boom (één boom voor één gsm). Op die manier sieren al 12 BelBossen het Vlaamse grondgebied. Ondertussen hebben voldoende andere verenigingen zich geëngageerd voor correcte inzameling van gsm’s (en de bewustmaking daarrond) maar Curieus wil zich wel uitdrukkelijk blijven inzetten voor het aanplanten van bossen. En dus aarzelden we niet lang om te beslissen waar we de opbrengst van The Empty Shop willen aan besteden. Volgend voorjaar planten we een nieuw bos aan, met de opbrengst van alle verkochte stukken tijdens 1+2+3 december op het Festival van de Gelijkheid!

 

Alle info over The Empty Shop op www.festivalgelijkheid.be.