Nieuws

Terug naar overzicht

Allergrootste Post-it veiling Curieus brengt 7019 euro op voor vzw Humain

06.06.2017

Afgelopen winter daagde Curieus je uit om een kunstwerkje te maken van een eenvoudige post-it. Het resultaat was o-ver-wel-di-gend. Meer dan 2000 artistieke zielen kropen in hun pen of scherpten hun potlood. Samen bouwden we de Allergrootste Post-it-expo ooit op het Festival van de Gelijkheid. Afgelopen week organiseerde Curieus in Gent de Allergrootste Post-it-veiling ooit. 100 post-its (of post-it composities) van onder andere Carll Cneut, Gerda Dendooven, Ana Jarèn, Randall Casaer ... gingen onder de hamer. De opbrengst van de veiling - 7019 euro - schenken ze aan vzw Humain, een opvanginitiatief voor vluchtelingen.

Wat is de Allergrootste Post-it Expo en Veiling?

Talloze kunstenaars (Carll Cneut, Helen B, Julie Van Wezemael, Gerda Dendooven, Ana Jarén, Randall Casaer, Thomas du Caju, MAT, Flore Deman, Loes Deckers, Kevin Cuyt, Haider Jabbar, Lise Vanlerberghe, Naomi Kerkhove, Spitlart …), schoolkinderen (IVIO Binnenhof, VISO Mariakerke, Academie voor Beeldende Kunsten Gent, Kunstacademie Zele …) en bezoekers van het Festival van de Gelijkheid gaven afgelopen winter het beste van zichzelf op een simpel notitievelletje van amper 7,5 op 7,5 centimeter. Felle kleurvlakken en sobere zwarte lijnen, abstract en beeldend … één voor één persoonlijke pareltjes. We bundelden deze meer dan 2000 post-its in de Allergrootste Post-it expo op het vierde Festival van de Gelijkheid (december 2016).

"Omdat we het doodzonde vonden dat al deze kunstwerkjes stof zouden liggen vergaren op onze zolder, besloten we om de Allergrootste Post-it veiling te organiseren" vertelt Curieusvoorzitter Jan Roegiers. Op 1 juni - onder deskundige leiding van veilingmeesters Dominique Van Malder en Griet Desutter gingen 80 post-its onder de hamer voor een veiling per opbod. Samen met de verkoop van 20 werken op een Stille Veiling, post-its aan vaste prijzen en de verkoop van de veilingcatalogus bracht de avond meer dan 7000 euro in het laatje voor vzw Humain.

 

 

7019 euro, zotjes! Vanwaar komt dat geld dan?

sp.a voorzitter John Crombez telde 610 euro neer voor een werk van Flore Deman. Andere topwerken die flink wat opbrachten was de unieke post-it-compositie van Carll Cneut (cf. het affichebeeld - daarvoor werd 600 euro neergeteld - en een post-it van Ana Jarèn 310 euro). Ook de post-its getekend door Helen B, Gerda Dendooven, Randall Casaer konden op flink wat belangstelling (en centen) rekenen. Wie geluk had, scoorde een topwerk van een - nog - onbekende kunstenaar voor een prikje. Samen met de Stille Veiling, verkoop van de post-its aan vaste prijs en de verkoop van de veilingcatalogus bracht alles samen 7019 euro op.

En 7019 euro, daarmee kan vzw Humain 2400 warme maaltijden uitdelen aan mensen op de vlucht. Of 1170 zachte dekens.

En wat doet vzw Humain met die opbrengst?

"vzw Humain strijdt voor mensenrechten & levert humanitaire bijstand voor mensen in nood. Voor mensen op de vlucht biedt vzw Humain concrete steun in de kampen en transitzones in Noord-Frankrijk om het leven in het kampen wat draaglijker te maken. Daarnaast wil vzw Humain wegen op het beleid en stuurt de beeldvorming over vluchtelingen in de media bij.” (Patrick Legein van vzw Humain)

Concreet kan vzw Humain met 7019 euro 2400 warme maaltijden uitdelen aan mensen op de vlucht en 1170 zachte dekens. 

En wat deed Gabriel Rios daar?

Halfweg de veilingavond gaf Gabriel Rios een intiem mini-optreden. Hij steunt al langer vzw Humain in hun sterk vrijwilligersengagement, en aarzelde dan ook geen moment toen we hem uitnodigden voor de Allergrootste Post-it Veiling.

 

Help me, wat is dat Festival van de Gelijkheid nu weer?

Al meer dan 22.000 mensen verzamelden de afgelopen jaren in Gent voor het Festival van de Gelijkheid. Ze vierden samen onze verschillen in een programma bomvol debatten, Festivalbabbels, expo's, documentaires, performances, voorleessessies, boekenclubs, geef- en ruilinitiatieven ...

“Real equality isn’t possible, if we don’t celebrate our differences.” Hokjes overboord gooien en gelijkheid in het licht zetten, is de motor voor het Festival van de Gelijkheid sinds 2013. Op 14+15+16 december 2017, wanneer de eerste winterprik zich laat voelen, palmt Curieus Gent in voor het vijfde Festival van de Gelijkheid. Ontdek als eerste het programma op www.festivalgelijkheid.be of via de FBpagina van het Festival (@festivalgelijkheid)

 

Meer weten over de Allergrootste Post-it veiling?
Of over Festival van de Gelijkheid?

Aarzel niet ons te contacteren:
Charlotte Lootens
An Pauwels

Curieus is een hartstochtelijke culturele inspiratiefabriek die actief meebouwt  aan een progressieve solidaire samenleving.

Denk maar aan het Festival van de Gelijkheid, Droom Je Buurt, de Deelstickertjes van SAMEN(k)LEVEN, BelBos, VOLTA Nacht van de Toekomst …

Lees hier meer over ons.

BewarenBewaren