Aanbod

Terug naar overzicht

SAMEN(k)LEVEN

Is het niet onnozel dat élk huisgezin een boormachine aankoopt, terwijl je even goed bij je buren kan aanbellen en dat van hen kan gebruiken?

Zeker wanneer je bedenkt dat 1 op 3 huishoudens in België alleenwoners zijn én dat we in een verstedelijkte samenleving wonen (voor de goede verstaander: dicht bij elkaar) is het maar al te belachelijk dat je zelf het volledige gamma aan huishoudtoestellen, speelgoed, tuingerief … in huis haalt.
Een pak gereedschap heb je écht niet elke dag nodig. (of bak jij élke dag wafels terwijl je buur élke dag zijn gras maait?:-) )


Delen van kostbaar goed is niet alleen een positief alternatief voor de dolgedraaide consumptiemaatschappij. Maar ook een fijne manier om je buren te leren kennen en het sociale weefsel in de buurt te versterken. Hol dus niet blindelings naar de winkel wanneer je een huishoudtoestel ontbeert, maar bel even aan bij je buren. En vraag of je dat van hen mag lenen.

Om daartoe bij te dragen wil Curieus SAMEN(k)LEVEN en op grote schaal deelstickertjes verdelen. Een waslijst aan aantrekkelijke pictogrammen die mensen op hun brievenbus kleven. Zo geven sociale zielen aan elkaar te kennen welk materiaal ze willen uitlenen of delen. Alsjeblieft, dank je wel.

Ontdek alle verdeelpunten van deelstickertjes op www.samenkleven.be.

Over welke stickertjes gaat het?
Eenvoudige pictogrammen van een frigobox, fietspomp, aperitieftafels, frietketel, kruiwagen, ladder, tent, tuinslang, verhuisdozen, tuintafel, verrekijker, parasol, wafelijzer, grote kookpot, champagneglazen, lichtslinger …
Een rits items die je in je huishouden en tuin … kan gebruiken. Maar die je niet elke dag nodig hebt. En dus perfect kan delen met je buren.

 

Hoe verdeelt Curieus deze deelstickertjes?
Buren dichter bij elkaar brengen én hen aansporen om te delen in plaats van altijd alles nieuw aan te kopen, dat klinkt als muziek in Curieusoren. En dus gaan gaan talloze Curieusvrijwilligers, in alle uithoeken van het land, vanaf eind mei 2015 op pad. Ze gaan deur aan deur op pad met de Deelstickertjes, zetten SAMEN(k)LEVEN in de kijker tijdens een Curieuze picknick, buurtfeest, geefplein, marktactie … Vrijwilligers kunnen inspiratie opdoen op ZomertoerenWinterkuren.
Maar je kan ook je eigen portie deelstickertjes bestellen via deelstickertjes@curieus.be. Zo kan je meteen aan de slag in jouw eigen straat en met jouw buren SAMEN(k)LEVEN.

SAMEN(k)LEVEN wil buurten infecteren. De deelstickertjes zijn als een positief virus dat zich traag, maar zelfzeker zal verspreiden.

 

Curieus?

Curieus maakt zich sterk in het verpakken van moeilijke thema's in een verfrissend verhaal. We dagen mensen graag uit om door een andere bril naar de samenleving te kijken, erover na te denken (ver weg van het gemakkelijk verzuurde meningen spuien) ... en vooral: hen goesting geven hun kont op te heffen en een positieve bijdrage te leveren aan die samenleving.

Met de Deelstickertjes van SAMEN(k)LEVEN slaat Curieus zo twee vliegen in één klap :

  •     bijdragen tot warme buurten
  •     mensen aanzetten tot duurzaam materiaalgebruik


Op deze locaties kan je alvast jouw Deelstickertjes afhalen (doorlopend).

Curieus nationaal & Brussel, Agoragalerij Grasmarkt 105 bus 41, 1000 Brussel
Curieus West-Vlaanderen, Pathoekeweg 34, 8000 Brugge
Curieus Oost-Vlaanderen, Speldenstraat 1, 9000 Gent
Curieus Provincie Antwerpen, Lange Van Ruusbroecstraat 76, 2018 Antwerpen
Curieus Vlaams-Brabant, Mechelsestraat 70, 3000 Leuven
Curieus Limburg, Guffenslaan 108, 3500 Hasselt

Nog meer pop-up-uitdeelpunten vind je op www.samenkleven.be. Of mail naar deelstickertjes@curieus.be, we zoeken uit waar je terecht kan!

Bezorg ons al je foto’s van de deelstickers via Instagram, Facebook of Twitter!
#deelstickertjes #samenkleven @curieusvzw